Διατήρηση Ορθοδοντικού Αποτελέσματος

Διατήρηση Ορθοδοντικού Αποτελέσματος

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής σας θεραπείας!

Οι ασθενείς συχνά  πιστεύουν πως η θεραπεία τους τελειώνει τη στιγμή της αφαίρεσης των ορθοδοντικών συσκευών. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, η επιστήμη έχει δείξει ότι η πιο σταθερή κατάσταση που μπορεί να έχουν τα δόντια σας είναι αυτή που είχατε πριν ξεκινήσετε την ορθοδοντική σας θεραπεία.

Επιπλέον, ακόμη και ασθενείς με ιδανική σύγκλειση, που δεν έχουν κάνει ποτέ ορθοδοντική θεραπεία, μπορεί να παρουσιάσουν προοδευτική επιδείνωση των προηγουμένως τέλεια ευθυγραμμισμένων δοντιών τους. Καταστάσεις όπως η δημιουργία διαστημάτων μεταξύ των δοντιών και η μετανάστευσή τους λόγω μειωμένης περιοδοντικής στήριξης ή η προοδευτική δημιουργία συνωστισμού και περιστροφών, κυρίως στα μπροστινά δόντια, μπορούν επίσης να εμφανιστούν σταδιακά στην ενήλικη ζωή. Αυτές οι αλλαγές θεωρούνται φυσιολογική «γήρανση» των οδοντικών τόξων και της σύγκλεισης.

Τρόποι για Διατήρηση Ορθοδοντικού Αποτελέσματος

Στο τέλος της ορθοδοντικής σας θεραπείας, θα σας δώσουμε τις συσκευές συγκράτησης για διατήρηση ορθοδοντικού αποτελέσματος. Πρόκειται για αφαιρούμενες συσκευές (μασελάκια) κατασκευασμένες είτε από ακρυλικό και σύρματα είτε είναι διαφανείς νάρθηκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις που ενδείκνυται και μετά από συμφωνία μαζί σας, μπορεί να κολλήσουμε ένα μικρό σύρμα πίσω από τα πάνω και κάτω μπροστινά σας δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε επίσης ένα σταθερό συγκρατητικό εκτός από τα αφαιρούμενα.

Ο σχεδιασμός και η επιλογή του τύπου συγκράτησης που ενδείκνυται για κάθε περίπτωση εξαρτάται από το αρχικό πρόβλημα.

Θα σας δοθούν επίσης εξατομικευμένες οδηγίες για το πόσο θα χρειαστεί να φοράτε τα συγκρατητικά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν θα τα φοράτε μόνο την νύχτα για διατήρηση ορθοδοντικού αποτελέσματος.

Συνιστώνται και προγραμματίζονται συχνές επισκέψεις κάθε λίγους μήνες, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε ότι το σύρμα της σταθερής συγκράτησης είναι εντάξει ή/και ότι τα αφαιρούμενα συγκρατητικά σας εφαρμόζουν καλά στα δόντια σας.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε ή διαπιστώσετε ότι κάτι έχει σπάσει στα συγκρατητικά σας πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού σας για τον «έλεγχο συγκράτησης», μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας το συντομότερο δυνατό.

Συχνά οι ασθενείς μας ρωτούν για πόσο καιρό μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζεται να φορέσουν τα συγκρατητικά τους για διατήρηση ορθοδοντικού αποτελέσματος. Η πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση είναι ότι «Πρέπει να φοράτε και να φροντίζετε τα συγκρατητικά σας για όσο διάστημα θέλετε τα δόντια σας να παραμείνουν ίσια!».