Βρουξισμός

Βρουξισμός

Βρουξισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος «τρίζει» τα δόντια του κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως λόγω άγχους ή συνήθειας. Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων (ενήλικες και παιδιά) που πάσχουν από βρουξισμό.

Μερικά από τα πιο εμφανή προβλήματα του βρουξισμού είναι η αποτριβή της αδαμαντίνης, οι ρωγμές των δοντιών, οι πονοκέφαλοι και ο πόνος/ένταση/ευαισθησία των μυών του προσώπου κατά το πρωινό ξύπνημα.

Βρουξισμός και παρενέργειες

Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες του βρουξισμού μπορεί να είναι επιζήμιες για τους οδοντικούς ιστούς καθώς η υγεία και η μακροβιότητά τους διακυβεύονται από την εκτεταμένη αποτριβή, η οποία εκτός από την αδαμαντίνη μπορεί να φτάσει ακόμη και σε βαθύτερα στρώματα όπως η οδοντίνη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο βρουξισμός οδηγεί ακόμη και σε συρρίκνωση του οδοντικού πολφού.

Υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι νάρθηκες με βάση τα δόντια σας, οι οποίοι φοριούνται συνήθως τη νύχτα ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας τρίζετε τα δόντια σας.